Internet Explorer ni popolno podprt. Za boljše delovanje uporabite drug brskalnik!

O pasmi

Havanci so očarljivi psi, ki bodo v hipu osvojili vaše srce. Po poreklu prihajajo iz Kube, čeprav naj bi jih tja prinesli iz Sredozemlja. Zgodovina pasme navaja, da so najverjetneje potomci bolonjcev, maltežanov in malih kodrov. Njihov izvor sega v 18. oz.19 stoletje.

Na Kubi so bili Havanci v preteklosti člani bogatih aristokratskih družin. S kubansko revolucijo se je število teh psov drastično zmanjšalo, saj so predstavljali simbol starega režima. Ko je pasmi že grozilo izumrtje, so nekaj psov skrivaj pretihotapili v Združene države Amerike, kjer se je začela njihova načrtna vzgoja. Danes je pasma razširjena po vsem svetu.

Havanec vas bo že pri vhodu v domovanje pozdravil z glasnim laježem in vam, ko vas vidi skočil v naročje ter pri tem veselo delil mokre pasje poljubčke.

Pasmo havanski bišon opredeljuje FCI standard št. 250. Po FCI klasifikaciji spadajo Havanci v IX. skupino - mali družni psi.

Havanec je majhen pes, čvrstega telesa in krajših nog. Njegova dlaka je dolga, gosta in mehka, zaželeno je, da je valovita. Barva dlake je redko popolnoma bela. Dovoljene so rumenkasto rjava barva v različnih odtenkih (dovoljeno je rahlo prekrivanje s temno dlako), črna, rjava, barva tobaka, rdečkasto rjava. V omenjenih barvah so dovoljene lise. Dovoljene so rumeno rjave oznake v vseh odtenkih. Podlanka je slabo razvita ali pa je sploh ni. Po značaju je očarljiv, nežen, družaben in igriv. Plečna višina Havanca se giblje od 23 do 27 cm tolerira se višina 21 do 29 cm (povzeto po FCI Standardu št. 250 – Havanski bišon).